Podrži život – Uspešan nastavak prekogranične saradnje

U okviru projekta „Podrži život“ („Support life“) koji finansira Evropska unija a realizuje se kroz program Interreg – IPA prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija, šabačkom Domu zdravlja „dr Draga Ljočić“ uručen je treći automobil namenjen mobilnim palijativnim timovima.

Za dve godine, koliko traje ovaj projekat, palijativni timovi šabačkog doma zdravlja pružali su neophodnu zdravstvenu pomoć i podršku najtežim pacijentima i njihovim porodicama.  

„Reč je o ozbiljnom radu tima Doma zdravlja „dr Draga Ljočić“. Projekat „Podrži život“ realizuje se zajedno sa Republikom Hrvatskom sredstvima Evropske unije. Kada se napišu dobri projekti velika i značajna sredstva mogu da dođu u grad Šabac, a vrednost ovog projekta je oko 210 hiljada evra. Ova vozila služe palijativnom timu da što brže i sigurnije stigne do korisnika koji su na selu, koji su ili invalidi ili socijalno ugroženi, a koji ne mogu da dođu do zdravstvenih ustanova. Palijativni timovi doma zdravlja ih obilaze i pružaju im značajnu pomoć, ali i članovima njihovih porodica. Grad svesrdno podržava učešće doma zdravlja u projektima. Danas je stiglo novo vozilo, Dacia Sandero, a dobili su i dva laptopa, mobilni ultrazvučni aparat i sve što je neophodno kako bi zdravstvena usluga bila što kvalitetnija i dostupnija. Radimo u interesu građana Šapca i pravimo grad budućnosti“, poručio je dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Domu zdravlja „dr Draga Ljočić“, partneri na projektu su  Karitas Šabac, Dom za starije i nemoćne Ilok i Udruga za osobe sa invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca.

„Tim projektom smo dobili i treće vozilo za rad palijativnog tima, koji će stizati do korisnika u najudaljenijim selima, socijalno ugroženih i pacijenata u terminalnoj fazi bolesti, odnosno, najtežih pacijenata. Naši timovi ne brinu samo o zdravlju pacijenata već i o članovima njihove porodice, daju im savete kako da brinu o svom bolesnom članu. Bili su od izuzetne koristi tokom kovid pandemije, gde su ne samo brinuli o zdravlju pacijenata, već su uzimali uzorke za PCR testove i na taj način štitili članove porodice od kovid infekcije, ali i vakcinisali pacijente koji boluju od najtežih bolesti“, ističe dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Projekat koji je počeo u maju 2019, završava se 30. juna ove godine. U ovom trenutku palijativni timovi brinu o 247 pacijenata obolelih od najtežih bolesti. Angažovanje mobilnih palijativnih timova će se nastaviti, kaže dr Stanković i ističe da je šabački dom zdravlja jedan od retkih u Srbiji koji je uključen u program palijativne zdravstvene zaštite.

Palijativni tim – Kompletna podrška celoj porodici

Dr Milana Kovačević i medicinska sestra Snežana Simić svakodnevno brinu o najtežim pacijentima i članovima njihovih porodica.

„Mnogo im značimo, ne samo zbog lečenja i simptomatske terapije već i zbog psihološke potpore. Pomažemo pacijentima i članovima njihove porodice kako da se izbore sa problemima, trudimo se da im olakšamo te najteže trenutke. To su ležeći pacijenti, pa je i pomoć kućne nege i pomoći Karitasa bila značajna“, kaže dr Kovačević.

Snežana Simić, medicinska sestra ističe da palijativni timovi preuzimaju kompletnu organizaciju kada je u pitanju transport pacijenata do zdravstvenih ustanova, zbog transfuzije, specijalističkih pregleda, i ne samo do šabačke bolnice već i zdravstvenih ustanova u Beogradu ili Sremskoj Kamenici.

Kada se briga o teškim pacijentima završi, tim pruža podršku porodici i zajedno sa njima prolaze teške trenutke.