Ko je i kako inkasirao posetu britanske ambasadorke Šapcu

Povodom boravka britanske abasadorke Šan Meklaud u Šapcu pre nekoliko dana jasno je samo da je – bila u Šapcu, sve ostalo je manje jasno ili je stvar interpretacija.  “Uvaženu diplomatkinju ugostio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a povod njene posete je interesovanje za kulturu i umetnost, prvenstveno pozorišnu”, piše na portalu “Glasa Podrinja”.

Naravno, u ovoj vesti nema ni pomena da je uvažena diplomatkinja posetila i loklani odbor Srpske napredne stranke, o čemu izveštava Tanjug, prenoseći saopštenje GO SNS, a objavljuje “Blicov” portal. Tom prilikom se “ambasadorka Meklaud zadržala u kraćem srdačnom i prijateljskom razgovoru sa kandidatom Srpske napredne stranke za gradonačelnika Šapca dr Aleksandrom Pajićem”, na osnovu čega u GO SNS ocenjuju “da predstojeći izbori u tom gradu izazivaju veliku pažnju kako domaće, tako i šire javnosti”.

I tu počinje medijsko “muvanje” sa određenim namerama i ciljem prilagođenim predizbornim potrebama. Ako je povod ambasadorkine posete “intereseovanje za kulturu i umetnost, prvenstveno pozorišnu”, zašto je posetila i jednu opozicionu političku stranku u Šapcu? Ako je deo vizite i predizborni razgovor s vlastima, oličenim u Zelenoviću, zašto je to sakriveno iza povoda za posetu? Šta je gošći prezentovano od dometa u kulturnoj delatnosti grada obzirom da je “izrazila zaintersovanost” za to, a sve imajući u vidu da Šabac izdvaja sedam odsto iz budžeta za kulturu? Da je ta mantra od “sedam odsto” toliko fascinirala ambasadorku bar nešto od te zadivljenosti bi sigurno moralo da se nađe u izveštaju o poseti.

Zaključak naprednjaka je bitno drukčiji i direktno posetu povezuje s predstojećim izborima “koji izazivaju veliku pažnju”, pa i same britanske ambasadorke. Dakle, svako je prema sopstvenim potrebama pokušao da politički inkasira ovu “slučajnu” vizitu.

Konačno, u medijsko muvanje se uključuje i dnevni list “Danas” koji se već godinama sponzoriše iz gradskog budžeta, s pitnjem u redovnoj redakcijskoj rubrici: “Kako komentarišete to što je britanska ambasadorka Šan Meklaud posetila odbor SNS u Šapcu?”. Ne ulazerći u namere “Danasa”, iza ovako plasiranog pitanja ne saznajemo da li je njena poseta GO SNS bila ciljana ili usputna, u duhu političkog balansa uobičajenog u diplomatskom poslu ambasadora.      

Nizu nedoumica ovde nije kraj. Zašto je poseta gospođe Šan Meklaud bila  neformalna i da li će kao takva ostati nezabeležena u njenom diplomatskom portfoliju za 2020? Ako je neformalna u čemu je onda njen značaj i razlog za šturo saopštenje? Da li je zbog bezznačajnosti izostao i poziv medijima? Ako nije, čemu smešno objašnjenje da se izbeglo prisustvo novinara “zbog mera predostrožnosti u prevenciji i zaštiti od virusa COVID-19”? I zašto je ta predostrožnost do sada izostala tokom silnih pres-konferencija koje je je gradonačelnik mesecima upražnjavao?!

Foto: Twitter nalog