Ko ne boluje od korone, gde se leči?

Šabačka bolnica je već četiri dana kovid bolnica. Šta to konkretno znači za sve pacijente, hronične bolesnike, koji nemaju simptome korona virusa i nisu pozitivni? Odnosno, kako funkcioniše zdravstvena zaštita za sve one sa internističkim tegobama, srčane bolesnike, sa visokim pritiskom, šlogom, čirom, urološkim problemima, bubrežnim bolesnicima, hirurškim, neurološkim, ortopedskim, trudnicama …  Na ovo pitanje odgovori stižu od „bolje informisanih“ građana na društvenim mrežama. Zvaničnog obaveštenja, kako, kome i gde da se jave ovi pacijenti, iz Opšte bolnice nema.

Na zvaničnoj internet stranici Opšte bolnice u Šapcu, poslednje informacije u rubrici „Vesti“ su od 6. jula i to o količini testova za korona virus, prethodna od 26. juna – Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga, a treća „aktuelna“ od 31. maja – Međunarodni dan bez duvana!

Zabrinjavajuće je da u nezapamćenoj epidemiji kao što je ova, osim neophodne opreme za borbu sa kovidom 19, nedostaju i pravovremene informacije za ionako već dovoljno uznemirene građane. Nije li prirodno i normalno da svim onim pacijentima čiji su termini konačno „dospeli“ za specijalističke preglede, stigne i obaveštenje gde i kada da se jave? Ili su prepušteni sami sebi? Pa im predstoji da se obaveste upornim pozivanjem telefonom pojedinih bolničkih službi, odakle im najčešće stiže odgovor – javite se izabranom lekaru u dom zdravlja, ili će morati da se oslone na pomenute društvene mreže.  Kako ne bi lutali i dodatno ugrožavali i sebe i druge, nije li logično da sa bezbedne distance imaju sve potrebne informacije.

Kako su pojedini mediji objavili, pacijenti koji su bili hospitalizovani u šabačkoj bolnici pre uvođenja ove ustanove u kovid sistem, premešteni su u bolnice u Valjevu, Loznici, Sremskoj Mitrovici. Nezvanično, mnogi su naprasno otpušteni na kućno lečenje. Šabačka bolnica raspolaže sa 500 postelja, a do sada je, nezvanično, hospitalizovano oko 200 kovid pacijenata.

Organizaciju kovid bolnice u Šapcu vodi vršilac dužnosti direktora ove ustanove dr Slobodan Popović, koji je u v.d. statusu već skoro tri godine.

Neaktivna stranica sajta – Savetnik za zaštitu prava pacijenata

Teorija i praksa

Na sajtu Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac navodi se da je ovo: „Moderna zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa koja pruža usluge iz svih oblasti zdravstvene delatnosti osiguranicima iz Mačvanskog okruga. U našoj bolnici je 1109 zaposlenih u stalnom radnom odnosu, 30 je angažovano na određeno vreme. Od toga je 188 lekara, 618 sestara, 297 nemedicinskih radnika. Ove brojke, ali i činjenica da ka našoj ustanovi gravitira više od 250.000 pacijenata, dovoljno govore o složenosti njenog funkcionisanja, jer je u isto vreme neophodno obezbediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, ali i dobre uslove za rad zaposlenih, što znači savremenu i pouzdanu opremu i edukaciju zaposlenih“. Međutim, stranica sajta – Savetnik za zaštitu prava pacijenata je neaktivna, odnosno ne postoji.