Nova.rs: Sestra Zorana Gojkovića snabdevala RFZO

Preduzeće PTM iz Šapca, od kog je RFZO kupio medicinsku opremu u vrednosti od oko 200 miliona dinara „podvlačeći“ je pod hitnu javnu nabavku tokom epidemije, u vlasništvu je Zorice Šakan, rođene sestre pokrajinskog sekretara za zdravstvo i koordinatora Kriznog štaba Zorana Gojkovića, piše Nova.rs.

Prema podacima sa Agencije za privredne registre, Zorica Šakan, rođena Gojković, ima 100 odsto udela u vlasništvu pomenute firme u kojoj je njen suprug Milorad Šakan direktor. Osim njih dvoje, firma nema nijednog člana upravnog niti nadzornog odbora, piše Nova.rs.

Tokom vanrednog stanja RFZO je „zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2“ u julu mesecu sproveo hitnu javnu nabavku u vrednosti od milijardu i po dinara, namenjenih za opremu i lečenje pacijenata obolelih od kovida, piše ovaj portal. RFZO je u pregovaračkom postupku ponudu za nabavku sanitetskog i medicinskog materijala pozvala osam firmi koje se bave medicinskom opremom, među kojima se našao i PTM iz Šapca, u vlaništvu Gojkovićeve sestre.

Ovo preduzeće registrovano je 2002. godine, a kao pretežna delatnost na APR se navodi „popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo“, navodi Nova.rs.

Takođe, PTM se vodi kao obveznik revizije, koja je obavezna za sva preduzeća čiji prihodi prelaze 4,4 miliona evra. Samo u julskoj nabavci, PTM je ukupno prihodovao više od pola milijarde dinara, navodi Nova.rs.

Od toga, kako navode, za 168 miliona dinara RFZO je od Gojkovićeve sestre kupio i opremu čija nabavka ni po čemu nije bila hitna, a pojedina nije ni u protokolu lečenja zaraženih koronavirusom.

Tako je, navodi Nova.rs, usred pandemije od Zorice Šakan kupljen stub za laparaskopiju od 87 miliona dinara, boce za dreniranje, hirurške staplere, ali i najsavremenije endoskopske video kapsule koje se, opremljene kamerom i LED svetlom, koriste za snimanje tankog i debelog creva.

Ista firma je bila zadužena i za nabavku dezificijenasa, sistema za grejanje krvi i mantila za jednokratnu upotrebu u visini od 168 miliona dinara.

U nabavci se za PTM našlo i oko 38 miliona dinara za hirurške komprese, kao i nesterilne pokrivače za operacione stolove za koje je izdvojeno skoro 50 miliona, piše ovaj portal.

Nova.rs je još polovinom avgusta poslala pitanja RFZO da obrazlože kupovinu ove opreme, ali do danas na njih nije odgovoreno. Takođe, isto pitanje su postavili i pokrajinskom sekretaru Zoranu Gojkoviću, od čije sestre je kupljena sva ova oprema, ali ni od te strane nije stigao odgovor.

Iz Transparentnosti Srbije kažu da je cela ova nabavka RFZO sporna i da je očigledno da je nameštena. „Već sama činjenica da je od 37 partija samo na jednu dato dve ponude govori da je cela nabavka nameštena. Pitanje je samo da li su je namestile izabrane firme između sebe ili je RFZO u startu pozvao određene firme unapred znajući da konkurencije neće biti”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

On je takođe istakao da javna nabavka izvršena na ovaj način može biti opravdana samo ukoliko je hitnost takva da nije moglo da se čeka nedelju dana ili da od nje zavisi ljudski život, što se baš ne može reći za video kapsule za snimanje debelog creva.

Tekst: nova.rs