OB Šabac- izveštaj o aktuelnom stanju

Opšta bolnica Šabac, u ovom delu epidemije prvog talasa, proglašena je od strane Republičkog kriznog štaba za kovid bolnicu. Hospitalizovano je bilo ukupno 808 pacijenata od prvog slučaja kovid pozitivnog pacijenta 16. juna, a u prijemno-trijažnoj ambulanti Službe za infektivne bolesti pregledano je 2529 pacijenata. Broj izlečenih – otpuštenih je 735, a trenutno je na lečenju 74 kovid pozitivnih pacijenata. U druge ustanove na lečenje prebačeno je 52 pacijenata.

Evidentan je trend smanjenja broja prijema u bolnicu i broja pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti u Službi za infektivne bolesti. Epidemiološka situacija se stabilizuje i smiruje, pa je u planu povećanje kapaciteta ‘zelene’ nekovid zone.

Trenutno se u našoj ustanovi zbrinjavaju hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti. Ukoliko epidemiološka situacija i dalje bude ovako stabilna i mirna u septembru će krenuti sa radom ambulantno-poliklinički deo za prve i kontrolne specijalističke preglede. Službe ginekologije sa akušerstvom i pedijatrija već rade u punom kapacitetu.

Svi onkološki pacijenti se zbrinjavaju po ustaljenoj šemi koja je funkcionisala i u prethodnom periodu: putem pregleda u onkološkom dispanzeru i preko onkoloških konzilijuma, pa sve do definitivnog zbrinjavanja u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije ili neke od drugih ustanova tercijarnog nivoa.

I dalje apelujemo da se svi građani odgovorno i disciplinovano ponašaju uz poštovanje propisanih protivepidemioloških mera (nošenje zaštitne maske za lice, održavanje odgovarajuće fizičke distance i redovno pranje i dezinfikovanje ruku), kako bi zaštitili sebe i druge.

Izvor: Opšta bolnica Šabac