Petoro obolelih preminulo

Broj pregleda u Kovid ambulanti u Šapcu tokom vikenda bio je manji u odnosu na prethodni period i sve je manje prvih pregleda u odnosu na kontrolne. Međutim, u kovid bolnici u Šapcu, tokom vikenda premulo je petoro ljudi, objavio je Štab za vanredne situacije na redovnoj konferenciji za medije.

„Tokom vikenda imali smo, do sada, najmanji broj pregleda u odnosu na prethodni period, naročito od sredine jula, kada smo imali dnevno više od 200 pacijenata. Sada smo toliko imali za dva dana vikenda. Juče je testirano 68 pacijenata, od toga 10 je retestiranih. Stigli su nam rezultati za 92 testiranih u subotu, od toga je 39 bilo pozitivnih. Kovid bolnica u Ekonomskoj školi je spremna za prijem pacijenata, kadar je opredeljen, čine ga osam lekara, 16 medicinskih tehničara i šest higijeničara,  koji će raditi u tri smene“, rekla je Jasmina Stanković, direktorka šabačkog doma zdravlja.

 U Opštoj bolnici u Šapcu koja je u kovid statusu, hospitalizovan je 271 pacijent, a na respiratoru ih je devetoro.

„Tokom jučerašnjeg dana jedan pacijent je preminuo a u subotu četvoro. Ukupno je preminulo 13 ljudi. Još nismo blizu konačnog rešenja. Pojačano testiranje, brze analize, sistem nadzora, odvajanje bolesnih od zdravih je način kako da se borimo sa epidemijom“, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik i komandant Štaba grada Šapca.

U šabačkoj bolnici su hospitalizovani pacijenti iz celog regiona. Kako je naveo gradonačelnik, na odeljenju pedijatrije hospitalizovana su tri deteta i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. On se zahvalio svim lekarima i medicinskim sestrama koji su se javili da volontiraju u privremenoj kovid bolnici u Ekonomskoj školi.

„Sav kadar u privremenoj bolnici je iz doma zdravlja i među njima nema infektologa. Bili ste svedoci kad nam u aprilu nisu dozvolili da otvorimo ovu privremenu kovid bolnicu, a mInistar zdravlja Lončar tada je rekao da bolnica ne može da počne sa radom jer nemamo infektologa. Smatram da kao odgovorni i savesni ljudi, kako tada, tako i sada činimo sve u najboljem interesu građana i spremni smo da budemo kooperativni i sarađujemo sa svakim ko je dobronameran, iskren i profesionalan. I nećemo da radimo, sarađujemo i gubimo vreme sa onima koji to nisu“, proučio je Zelenović.

Milan Vasić, načelnik Gradske uprave rekao je da je šabačka policija i tokom vikenda kontrolisala građane da li poštuju meru samoizolacije, te dodao da nije bio evidentiran nijedan slučaj njenog kršenja. Gerantološki centar zatražio je od Štaba zaštitne maske, rukavice, sredstvo za dezinfekciju, tako da će im sve biti dostavljeno tokom dana.

Kako je istakao Milan Vasić, tokom vikenda je u 37 objekata organizovan nov raspored sedenja u letnjim baštama, kako bi se smanjio kontakt posetilaca.

„Na osnovu prestavki i uvidom, nije se poštovala distanca u letnjim baštama, na osnovu toga smo pojačali kontrolu i podelili naredbu republičkog Kriznog štaba. U 37 bašti uklonjen je višak stolova kako bi se ispoštovale preporuke Kriznog štaba, nismo kažnjavali, već samo upozoravali ugostitelje“, naglasio je Vasić.

Izveštaj Zavoda za javno zdravlje objavljen 27.07.2020.

Foto: Arhiva