Politika uskratila krevete Šapcu?!

Grad Šabac priprema alternativni smeštaj za obolele od koronavirusa u ovom gradu. U toku su pripreme i opremanje sportske sale Ekonomske škole, koja će imati kapacitet 120 ležajeva. Kako je rekao gradonačelnik Šapca i komandant gradskog štaba za vanredne situacije, Nebojša Zelenović, grad je uspeo da obezbedi sve što je potrebno da sportsku salu privede ovoj novoj nameni.

„Pošto nismo dobili pozitivan odgovor iz Ministarstva odbrane, odnosno nisu bili u mogućnosti da, shodno našem zahtevu, obezbede krevete, kasete za opremanje ovog objekta, mi smo se snašli sami. Nabavili smo krevete, posteljinu, iz svojih rezervi dušeke, natkasne i ormariće dopremili smo sa gradskog bazena. Očekujem da će tokom iduće nedelje sve biti završeno“, rekao je Zelenović.

Grad Šabac do sada je distribuirao zaštitnu opremu, kao što su pamučne i maske za jednokratnu upotrebu, mantile, rukavice, kaljače, zdravstvenim ustanova na području grada – Domu zdravlja Dr Draga Ljočić, šabačkoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje. Ukupna vrednost nabavke za ove ustanove je nešto više od dva miliona dinara.  

Grad je, takođe, obezbedio i 90.000 maski za stanovništvo, a do danas je podeljeno 60.000.

„Kada niko nije imao zaštitne maske, mi smo ih imali i delili prema redosledu prioriteta koji je utvrdio Štab za vanredne situacije. U ovom trenutku na snazi je odluka kojom je regulisano da ni u jedan objekat ne može ući niko ko prethodno nije prošao dezinfekciju i mora da ima zaštitnu masku“, napominje.

Obezbeđeno je i dezinfekciono sredstvo natriujm hipohlorit i besplatno je za sve građane. Kanisteri sa ovim sredstvom raspoređeni su kako u gradskoj tako i u prigradskim zonama.

Zelenović naglašava da se sve mere koje se sprovode u zaštiti od koronavirusa na području Šapca se finansiraju iz budžeta grada. Dosadašnji trošak za ove namene iznosio je 8,5 miliona dinara. Zelenović je istakao i veliku pomoć donatora,  pojedenih firmi iz ovog grada koje su pomogle kako u novcu, tako i donacijama u posteljini, maskama…

„Privodi se kraju rapodela zaštitnih maski svim našim sugrađanima. Danas volonteri završavaju raspodelu u Kasarskim livadama i Letnjikovcu. Pozivamo sugrađane da ukoliko znaju da neki deo grada, ulice, naselja, nije dobio masku, to jave na telefon 345-700 kako bismo to evidentirali, proverili i obezbedili im maske“, kaže Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika.

Od danas rade i tri šabačke pijace. Kako je rekao gradonačelnik, pronašli su način da pruže podršku poljoprivrednim proizvođačima i mogućnost građanima da kupe sveže voće i povrće.

„Kvantaš smo držali sve vreme otvorenim, kada se primene sve mere bezbednosti, kao i u svim drugim objektima kao što su marketi, nema razlike između Lidla i Tržnice ili piljarnice i pijace. Doneli smo odluku da se otvore tri šabačke pijace i one danas rade. Svi se dezinfikuju, nema gužve, drži se odstojanje, čeka se red kao i pred bilo kojom drugom radnjom“, naglasio je Zelenović.

U Mačvanskom okrugu potvrđena su tri slučaja Covid-19, dva u Šapcu i jedan u Loznici.

Kod jedanaestoro ljudi, koji su bili u kontaktu sa nedavno preminulim muškarcem iz Šapca, koji je bio pozitivan na Covid 19, svakodnevno se prati njihovo zdravstveno stanje.