Predstavljen projekat – Čekpoint ŠABAC

Na ovogodišnjem takmičenju ,,Svetionik znanja’’ koje je održano četvrtu godinu za redom, i koje sprovodi Asocijacija za afrirmaciju kulture – ASK, projekat koji je privukao veliku pažnju i u osvojio drugo mesto, upravo je onaj koji su osmislile mlade devojke koje dolaze iz Šapca.

Naime, talentovane i kreativne Šapčanke  održale su javnu prezentaciju na kojoj su detaljnije predstavile svoj projekat  koji za cilj ima razvoj turizma u njihovom gradu, i prepoznavanje Šapca na turističkoj mapi Srbije kroz organizaciju „Čekpoint Šabac“. Reč je o  virtuelnoj turi koja kroz nove tehnologije približava znamenitosti i sadržaje koje grad nudi. Ideju da pokrenu jedan ovakav projekat, devojke su dobile jer smatraju da njihov grad nije dovoljno primamljiv mladima da ga posete, upravo zbog nepostojanja adekvatne promocije turističkog sadržaja u gradu.

Osnovni cilj upravo je edukacija mladih o istoriji grada Šapca kao i mnogim zanimljivim lokacijama koje on nudi, kao i podizanje kolektivne svesti o potencijalu koji on ima. U planu je da se projekat realizuje u periodu od juna do septembra, kada će svim zainteresovanima na raspolaganju biti virtuelne ture osam lokacija u gradu.

,,Svetionik znanja’’ podstiče srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečan rad savladaju osnove pisanja projekata kao i prezentovanje istih. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a gradovi koji su učestvovali ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.