Rezultati optimistični, ali nema opuštanja

U Šapcu već treći dan nema novoobolelih od koronavirusa, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije. Međutim, on napominje da sve mere koje su do sada postojale u gradu će se nastaviti i da “nema opuštanja”. Privremena bolnica u sali Ekonomske škole još nije dobila dozvolu nadležnih, premijerka Brnabić i ministar Lončar i dalje ćute.

“Nakon izjava koje su se mogle čuti u medijim ovih dana da se nazire kraj epidemije, kao rezultat svega toga je da danas u našem gradu veliku broj sugrađana ne nose maske. A nosili su ih u prethodnom periodu i jako su se toga pridržavali, poštovali odluke i preporuke. Zbog toga ćemo pojačati nadzor, naročito u objektima, radnjama, prodavnicama, zanatskim radnjama, gde je primćen pad u poštovanju mera. Ovo je tek poluvreme epidemije, moramo da igramo do kraja na istom nivou kao i do sada“, poručio je Zelenović.

On je pročitao i deo pisma koje mu je uputio načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac u kojem gradonačelnik upućuje da se obrati Kriznom štabu za sva pitanja i saglasnosti neophodne kako bi privremena bolnica u Šapcu počela da radi.

„Dobio sam pismo od načelnika Mačvanskog upravnog okruga u kojem me on upućuje da se obratim Kriznom štabu za sve odgovore koje očekujem i on u pismu kaže da je premijerka Ana Brnabić predsednica Kriznog štaba. Ja to već znam i već sam se obratio, evo osmi dan je a nikakav odgovor nisam dobio ni od premijerke kao presedavajuće Štaba ni od Lončara kao kopredsedavajućeg. Opet ću se obratiti i tražiti odgovore pa da vidimo ko je kompetentan a ko nije“, istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da su i drugi gradski štabovi – u Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Ćupriji uspostavili privremene bolnice, i da bi unajmanju ruku bilo korektno samo da se nadležni iz republike oglase i po pitanju privremene bolnice u Šapcu koju je kompletno opremio i priveo nameni grad Šabac.

„Nacionalni sistem ne funkcioniše, on je defektan, kad za osam dana ne možete da prosledite odgovore“, revoltirano će Zelenović.

Što se tiče nadzora nad građanima koji su u samoizolaciji zbog dolaska iz inostranstva, Zelenović je rekao da se njihov broj smanjuje, a očekuje se da već za dva dana izađu iz izolacije. Još jednom je gradonačelnik podvukao da građani koji su stigli iz inostranstva nisu doneli zarazu u Šabac.

Dr Jasmina Stanković, direktorka doma zdravlja kaže da su dosadašnje mere zaštite dale razultate, te da je treći dan kako nema kovid pozitivnih pacijenata koji su testirani u kovid ambulanti.

„Samo treba tako i nastaviti. Juče su testirana tri pacijenta i sva tri nalaza su negativna. Od sinoć do jutros uzeli smo šest uzoraka i čekamo rezultate. Preporuka našim starijim sugrađanima koji će danas izaći u šetnju je da obavezno nose maske i drže potrebnu distancu“.  

Na 10 punktova u gradu volonteri će deliti maske starijim sugrađanima koji imaju mogućnost da prošetaju pola sata u periodu od 18 do jedan čas iza ponoći.

„Pojačaćemo prisustvo komunalne policije i nadležnih lokalnih službi u tom periodu. Obezbedili smo maske koje će biti deljene sa 10 punktova, a naši volonteri će pružiti i dodatnu pomoć ukoliko bude potrebna našim sugrađanima“, rekao je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.