Zelenović: Prodavci moraju da nose maske

Komunalna policija nastavila je podelu maski radnicima u marketima, tržnici, piljarnicama i drugim mestima gde je velika interakcija sa mušterijama.


Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je tokom posete Tržnici da je naredba Štaba za vanredne situacije da maske moraju da se nose.
“Naredba je vrlo jasna – svi koji stupaju u kontakt sa velikim brojem ljudi moraju da nose maske i rukavice, bilo da rade u tržnici, trgovini, banci ili tržnom centru. Svima smo podelili maske, ako ima neko ko nije dobio, neka se javi komunalnoj policiji. Na kraju će svi biti obuhvaćeni. Imamo kontigent koji je dovoljan da u sledećim danima obezbedimo visok nivo zaštite naših sugrađana“, rekao je Zelenović i zahvalio se svim privrednicima koji su se obratili gradskom štabu sa idejom da doniraju pamučne maske koje se šiju i peru. Čim je stiglo pozitivno mišljenje Zavoda za javno zdravlje da se maske mogu koristiti, odmah je počela raspodela prema prioritetima koje je utvrdio Gradski štaba za vanredne situacije.  To su zaposleni u Domu zdravlja, Opštoj bolnici Šabac, Zavodu za javno zdravlje, zaposleni u apotekama, Gerontološkom centru, Domu za autističnu decu. Na listi su potom i tržnica, prodavnice, banke, pošta, policija, vojska, Gradska uprava, javna preduzeća, zatvor, ali i proizvodni pogoni privrednih društava i preduzetnici. Štab je odlučio da su na listi prioriteta i zaposleni koji rade na otvorenom: policija, komunalna policija, vojska, inspekcije, privatna i javna preduzeća, prodavci na pijacama i volonteri u sistemu Pozivnog centra.

Na istoj sednici koja je elektronski održana 22. marta, Štab za vanredne situacije je utvrdio minimum procesa rada u svim javnim gradskim službama izuzev na neposrednim poslovima isporuke vode, prečišćavanja otpadnih voda, javnoj higijeni i zelenilu, skupljanju i deponovanju otpada, isporuci grejanja, izgradnji infrastrukture.


“Izvršili smo dodatnu dezinfekciju svih prostora koji se sada koriste i čekamo nove instrukcije. Dostavili smo policijskoj upravi spisak osoba koje su došle iz inostranstva i koje su upućene na kućnu izolaciju. Ministarstvo unutrašnjih poslova će vršiti kontrolu i  očekujem izveštaj. Štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju, sednice su elektronske. Sve što je od prostora trebalo da bude dezinfikovano to smo uradili”, dodao je Zelenović. On je apelovao na starije sugrađane da ostanu kod kuće i da ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć mogu da pozovu kolcentar na 015/364-130!