Članovi Evropskog parlamenta pozvali Šapčane da glasaju za slobodu i demokratiju

Druga šansa za građane Šapca da iskažu svoju slobodnu volju na izborima u subotu

Tekst i fotografija: www.nebojsazelenovic.rs

Izbori u Srbiji održani u junu bili su podložni mnogim nepravilnostima što je dovelo do ubedljivo najvećeg poništavanje glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji. Posle lokalnih izbora u Šapcu, lista gradonačelnika Nebojše Zelenovića je podnela više od 40 nepravilnosti i žalbi. Obim nepravilnosti primorao je srpske vlasti da se ponove izbori u gradu Šapcu. Građani Šapca će zato imati drugu priliku da iskažu svoju volju u vrlo teškim okolnostima na 27 biračkih mesta u subotu 5. septembra.

Mi, dole potpisani poslanici Evropskog parlamenta, ovu situaciju shvatamo vrlo ozbiljno i ponovo pozivamo na slobodno, pošteno i demokratsko ponavljanje izbora u gradu Šapcu! Ne možemo dovoljno da naglasimo važnost slobodnog glasanja bez ikakvog oblika podmićivanja ili spoljnog uticaja. Treba osuditi svaki pokušaj pritiska na glasače da deluju protiv svoje slobodne volje i dostaviti dokaz o tome Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Poznato je da je grad Šabac svetao i živopisan primer demokratije, gde se prava građana veoma poštuju i gde je kvalitet života jedan od glavnih prioriteta grada. Verujemo da bi ovo trebalo da bude budućnost Šapca i budućnost Srbije.

Podržavamo odluku šabačke vlasti da pozovu posmatrače iz NVO CRTA i diplomatske zajednice u Srbiji.

Konačno, pozivamo Šapčane da poštuju sve mere bezbednosti na biračkim mestima da bi zaštitili svoje zdravlje i neka sloboda i demokratija pobede, sada i u budućnosti!


Srećno!

S poštovanjem,

Klemen Grošelj MEP, Renew Europe
Tanja Fajon MEP, S&D
Kati Piri MEP, S&D
Elena Yoncheva MEP, S&D
Andreas Schieder MEP, S&D
Evin Incir MEP, S&D
Viola Von Cramon-Taubadel MEP, The Greens/EFA
Clotilde Armand MEP, Renew