Oštra kontrola svadbi, rođendana, kafana …

Vlada Republike Srbije donela je nove uredbe koje se odnose na okupljanje građana i na radno vreme trgovina, zanatskih i ugostiteljskih objekata. Bez obzira da li je na snazi vanredna situacija ili ne u gradovima i opštinama, ove odredbe važe na celoj teritoriji Republike Srbije.

Nenad Ilić, Komunalna policija

„Uredbom je predviđeno radno vreme ugostiteljskih objekata u zatvorenom delu do 21 čas a u bašti do jedan iza ponoći. Trgovinski i zanatski objekti mogu da rade svakog dana najduže do 23 sata. Kada je u pitanju okupljanje građana, Vlada je predvidela zabranu okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru više od 30 ljudi, s tim što rastojanje između njih mora biti minimum 1,5 metar. Što znači da na svaka četiri metra može biti jedna osoba. Za 30 ljudi potreban je prostor od minimum 120 kvadrata“, navodi Nenad Ilić iz šabačke Komunalne policije.

Kada je u pitanju mera zabrane okupljanja, kontrolu sprovodi policija opšte nadležnosti. Radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata, kontroliše komunalna policija, a da li se poštuju propisane higijenske mere u tim objektima, za to je zadužena sanitarna inspekcija.

U poslednja dva meseca Komunalna policija u Šapcu evidentirala je 40 prekršajnih prijava zbog prekoračenja radnog vremena u ugostiteljskim i trgovinskim objektima i podnela tri krivične prijave. Protiv tri ugostiteljska objekta podnete su krivične prijave zbog toga što su više od pet puta prekoračili radno vreme predviđeno uredbama i naredbama Kriznog štaba.