Grad Šabac dodelio Aprilske nagrade

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca otkrio je u subotu novopostavljeni spomenik Jevremu Obrenoviću i uručio zaslužnim građanima Aprilske nagrade – godišnja priznanja koja dodeljuje Grad Šabac povodom svog dana, koji je ove godine upriličen tek u junu zbog epidemije koronavirusa.    

„22. april je zakasnio dva meseca, ali nas ni zaraza ni ova politička bolest sa kojom se cela Srbija bori, ne mogu da spreče da slavimo život i slobodu. Čast mi je da sa svima vama podelim radost što nam se gospodar Jevrem vratio u grad“, poručio je Zelenović.

U kategoriji Razvoj demokrtaskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda, Komisija je Aprilsku nagradu dodelila uzbunjivaču iz Valjeva, Aleksandru Obradoviću. Radnik valjevskog Krušika, uzbunjivač, uhapšen je jer je ukazao na trgovinu oružjem u koju je umešan i otac ministra policije. Svojim hrabrim postupkom i rešenošću da istraje u borbi za istinu, Aleksandar Obradović je probudio nadu u društvu Srbije. Kako sam kaže: ,,uhapšen je a da ništa nije ukrao, nikog nije prevario i ništa nije slagao”, a sve što je rekao je istina za koju postoje dokazi. Grad Šabac visoko ceni savestan postupak i nesebičnu borbu za istinu Aleksandra Obradovića jer su vrednosti kojima se Obradović rukovodio – principi stabilne i prosperitetne zajednice u kakvu raste Šabac, navodi se u obrazloženju. Obradoviću je uručeno i priznanje „Počasni građanin Šapca“.

„Nadam se da su moj iskorak, kao i borba svih dostojanstvenih ljudi, početak opšteg javnog buđenja i izražavanja nezadovoljstva stanjem u društvu danas. Šapčani, ja iako sam ponosni Valjevac, znajte da ću ponosno nositi priznanje Počasni građanin Grada Šapca. Na izbore 21. juna neću izaći, ali ću svim srcem navijati da odbranite ovu malu oazu demokratije“, poručio je Aleksandar Obradović.

U kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca, Aprilska nagrada dodeljena je šabačkom muzičkom bendu „Goblini“ i sportskoj porodici Fajfrić.

Goblini, šabački pank rok bend, na muzičkoj sceni je skoro tri decenije. Postali su prepoznatljiv simbol grada, a sami „Goblini“, bez obzira gde živeli, radili i svirali, uvek pominju Šabac kao svoj grad i opovrgavaju uvreženo mišljenje da je ograničavajuće baviti se muzikom van prestonice. Njihovi nastupi na Šabačkom letnjem festivalu ispisali su sjajne stranice muzičke istorije Šapca. Društvena angažovanost, poziv na buđenje i sloboda iznad svega, svojstveni su članovima ovog benda.

Nagradu su primili Alen Jovanović i Milan Arnautović, dok se frontmen Goblina Branko Golubović – Golub obratio putem videolinka.

„Kada smo napravli bend, ideja je bila borba za pravdu, istinu i slobodu. Šabac je danas grad  pravde, istine i slobode. Hvala vam, dragi naši Šapčani“, poručili su „Goblini“.

                                                                                     

Sportska porodica Fajfrić, je uzimajući u obzir sve sportske uspehe koje su članovi ove porodice postigli u svetu rukometa nesumnjivo postala najbolji promoter grada Šapca. Petar Fajfrić, osvojio je zlatnu medalju na OI u Minhenu 1972. godine, dve bronzane medalje na svetskim prvenstvima u Parizu 1970. i u Berlinu 1974. godine, bio je član stručnog štaba Metaloplatike koja je 1986. godine osvojila Kup evropskih šampiona, bio je veoma uspešan kao trener ŽRK Medicinar, a od 2012. godine je član Uprave ŽRK Medicinar i predstavlja značajan oslonac trenerima i  igračicama. Miljka Fajfrić bila je uspešna rukometašica i osnivač RK Mačva iz Bogatića. Zoran Fajfrić je bio dugogodišnji igrač RK Metaloplastika sa kojim je osvojio titulu juniorskog prvaka SFRJ. Bio je juniorski reprezentativac, a šest puta je nastupao za seniorsku reprezentaciju SFRJ. Trenutno živi i radi kao trener mlađih kategorija u Norveškoj. Brojnim donacijama nesebično pomaže razvoj rukometnog sporta u Šapcu i Bogatiću. Sandra Kolaković, sportsku karijeru je započela u ŽRK Medicinar, sa kojim je osvojila skoro sve što se moglo osvojiti u mlađim kategorijama. Bila je dugogodišnja igračica RK Budućnost iz Podgorice, osvajač bronzane medalje sa reprezentacijom SR Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Italiji 2001. godine, dok je sa ekipom RK Krim iz Ljubljane osvojila Ligu Šampiona u rukometu 2003. godine. Trenutno je šef stručnog štaba ŽRK Medicinar u Šapcu.                                                                                        U kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svoga života i rada, Aprilska nagrada dodeljena je MZ Prnjavor i poljoprivredniku iz sela Krivaja kod Šapca, Živodaru Aleksiću.

MZ Prnjavor, okupila se oko ideje direktnog odlučivanja i pokazala snagu opšteg interesa jedne zajednice. Kroz jedinstven model kojim je Grad Šabac omogućio da se sazna šta je prava narodna volja, meštani Prnjavora direktno su odlučili šta je najbolje za razvoj njihove sredine. Novac od poreza na imovinu, vraćen iz gradske kase, uložili su u uređenje centra, asfaltiranje ulica, postavljanje trotoara i tako pokazali šta znači kada se moć odlučivanja o trošenju novca od poreza na imovinu prebaci u ruke građana.

Živodar Aleksić – Buba, iz Krivaje bavi se poljoprivredom. Proizvodnjom jagode bavi se od 1978. godine i bio je prvi poljoprivrednik u selu Krivaja (danas poznato širom Srbije po proizvodnji jagode), a jedan od prvih na teritoriji grada Šapca koji je podigao proizvodni zasad jagoda. Na njegovom imanju svake godine u radovima oko jagode posao nađe 12-13 sezonskih radnika u trajanju od oko 2 meseca. Podrškom Grada Šapca proivodnja jagode je znatno omasovljena i ubrani plodovi jagode sa gazdinstva Aleksića kao i drugih poljoprivrednika iz ovog kraja završavaju na tržištu Rusije i drugih zemalja kao nešto najlepše što Srbija ima da ponudi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Grad je na ovoj manifestaciji dodelio i zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su bile angažovane tokom vanrednog stanja.