Liturgija bez vernika

Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije služio je juče, na Blagovesti, svetu arhijerejsku liturgiju u letnjoj episkopskoj rezidenciji u Bogosavcu kod Šapca, „moleći se Majci Božjoj za sve svoje eparhiote i sav božji rod“, navodi se na sajtu SPC.

U skladu sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom, episkopu je sasluživao samo jedan sveštenik, protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik. Sveta liturgija je služena bez prisustva vernog naroda.

Preosvećeni vladika je povodom teške situacije i pred nastupajuće praznike uputio pismenu pouku svom sveštenstvu i vernom narodu, moleći ih da poštuju savete i preporuke struke, a isto tako i da se usrdnije mole i nadaju, jer je naše spasenje u Vaskrslom Hristu.

Na pitanje kako je služiti u praznoj crkvi, protojerej-stavrofor Mirko Vilotić kaže da nije lako, ali da se preporuke i crkvenih i državnih institucija dosledno poštuju.

„Molimo se da gospod svima da snagu da ovo iskušenje prebrodimo i da posle još više ojačamo. Liturgije iz naših hramova se prenose putem društvenih mreža tako da vernici mogu da ih prate. Kao što je rekao preosvećeni vladika „Poslušajmo gospoda da se nikada jednih od drugih ne udaljimo duhom i srcem“, kaže za „Čiviju“ arhijerejski zamenik Mirko Vilotić.

Izvor i fotografije: SPC