Potvrđeno – dve babice iz šabačkog porodilišta pozitivne na Covid 19

„Jedna babica iz šabačkog porodilišta pozitivna je na Covid 19“, potvrdio je epidemiolog dr Predrag Kon na današnjoj redovnoj konferenciji za medije. On je rekao da nije poznato kako se babica zarazila, ali i dodao da ona ima lakšu kliničku sliku te da će biti upućena u privremenu bolnicu „Sajam“ u Beogradu.

Predrag Kon je dodao i da na odeljenju na kojem je zaposlena obolela babica, radi 35 ljudi, ukupno je testirano njih 31, od toga je jedan test bio pozitivan. Danas je potvrđeno da je na koronavirus pozitivna još jedna babica iz šabačkog porodilišta.  

Iako se vest o obolelim babicama još juče pojavila, do danas niko iz uprave šabačke bolnice se nije obratio javnosti i obrazložio na koji način sada funkcioniše porodilište u kojem se godišnje rodi oko 1.500 beba.

Kako je objavljeno na sajtu covid19.rs u Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Hospitalizovano je 1.705  pacijenata. Na respiratoru je ukupno njih 112.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirana je ukupno 10.761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa četvoro ljudi je umrlo, što je ukupno 65. Preminule su četiri osobe  muškog pola. Prosek njihovih godina je 62 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.