Mališani poželeli vrtić

Kakve su reakcije mališana na preventivne mere koje se sprovode u vrtićima, pitali smo upravu Predškolske ustanove „Naše dete“.  

„Na osnovu instrukcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem upisane dece u vreme trajanja pandemije Kovid-19,  od 11. maja otvorili smo sve  vrtiće za decu čijim roditeljima  je to neophodno. 

Poštujući sve propisane preventivne mere izvršili smo pripremu objekata (dezifenkcija celog objekta,, postavljanje  dezo-barijera, dozatora za dezinfekciju ruku, beskontaktni toplomeri na ulazu u objekat, uklanjanje  tepiha i igračaka  koje se ne mogu svakodnevno dezifinkovati, postavljanje   obaveštenja sa uputstvima o obaveznim merama zaštite za korisnike i zaposlene ).

Na osnovu ankete o potrebama roditelja za boravak dece u vrtiću dok traje pandemija napravljen  je plan i organizacija vaspitno-obrazovnog rada za 443-oje dece (20% upisane dece u celodnevni boravak).

Za ostalu decu vaspitno-obrazovni rad  se i dalje realizuje Onlajn.

Tokom priprema postojala je neizvesnost  kod odraslih kakve  će reakcije  kod  dece izazvati sprovođenje preventivnih mera prilikom prijema i boravka koji je značajno drugačiji . Svi strahovi su nestali već prvog dana jer su deca imala samo pozitivne reakcije i radovala su se povratku u vrtić.

Poteškoće prilikom odvajanja od roditelja nakon pauze od dva meseca nisu postojale u najvećem broju slučajeva. Naše iskustvo govori da deca, naročito na jaslenom  uzrastu burnije reaguju na povratak u vrtić nakon dužeg odsustva. Sada to nije slučaj, te je boravak i atmosfera u grupama relaksirajući za sve.  Reakcija dece na primenu preventivnih mera je izostala,  jer su sa njima  imali iskustvo tokom vanrednog stanja u krugu porodice.

Broj dece u grupi je do 8, preporuka je  da se deca iz različitih grupa ne mešaju , međutim u grupama gde je  jedno do dvoje dece, uočava se promena raspoloženja i  potreba za igrom sa decom iz drugih grupa.  Zahvaljujući iskustvu i osetljivosti vaspitača za potrebe dece, organizovane su aktivnosti kojima je omogućen  bezbedan i prijatan  boravak u grupi.

U narednom periodu nadamo se kraju pandemije  i povratku sve dece u  vrtić“, navodi se u odgovoru PU „Naše dete“.