Novih 139 obolelih od virusa korona u Šapcu

U Šapcu je danas potvrđeno još 139 slučajeva zaraze virusom korona, saopštio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na redovnoj konferenciji za medije.

On je pojasnio da je reč o 82 testa koja je juče obradio Veterinarski specijalistički institut u Šapcu, a da su ostali testirani 4. jula i da su ti uzorci obrađivani u Vatrenom oku. Očekuju se rezultati za još 150 uzoraka od 4, 5. i 6. jula koji se obrađuju u Vatrenom oku. Juče je u Kovid ambulanti u Šapcu pregledan najveći broj pacijenata, njih 246 sa simptomima infekcije virusom korona.

Opšta bolnica u Šapcu ima 99 pacijenata u crvenoj i sivoj zoni i još 10 na čekanju za prijem, popunjeni su kapaciteti na grudnom, internom i na infektivnom, danas se otvara hirurški blok za pacijente koji su pozitivni na virus korona, saopštio je gradonačelnik Šapca prenoseći reči direktora Opšte bolnice „Laza K. Lazarević“ u Šapcu.

Šabačka Opšta bolnica postala je Kovid centar. Direktorka lokalnog Doma zdravlja dr Jasmina Stanković rekla je da se čeka instrukcija iz Ministarstva zdravlja po kojom će se organizovatu rad ove zdravstvene ustanove i na koji način će postupati sa non-kovid pacijentima.

Zelenović je ocenio da je odluka Šapca da proglasi vanrednu situaciju bila „tačna, odmerena i pravovremena“ i da je doneta u momentu kada je primećeno da se povećava broj građana koji se javljaju u Kovid ambulatu i tada su traženi dodatni testovi.

Podsetiću da je Aleksandar Vučić rekao pre šest dana da smo mi izmislili vanrednu situaciju, a mi od te izjave do danas imamo 540 novoobolelih, a Krizni štab je doneo odluku da bolnica postane kovid centar. Tu je sve jasno, život ga sada demantuje„, kazao je gradonačelnik Šapca i ponudio pomoć svim zdravstvenim ustanovama i sa lokalnog i sa republičkog nivoa.

On je rekao da Grad ima novac da kupi dodatni rentgen aparat za Dom zdravlja ali da očekuje detalje o budućem radu od uprave šabačke Bolnice.  

Zelenović je najavio da će od sledeće nedelje moći da se radi 300 testova dnevno u Vetrinarskom specijalističkom institutu u Šapcu i da će to zadovoljiti dnevne potrebe ovog grada.

„Grad Šabac čini 1,6 ukupne populacije građana Srbije, a ima procenat pozitivnih u Srbiji od 30-50 odsto dnevno. Mi verujemo da je situacija u Srbiji dramatična, a ne samo u Šapcu, međutim mi jedini imamo dokaze da te tvrdnje potkrepimo. Dokazi su nam potrebni, ne da dokažemo da je situacija dramatična, već da bismo se suočili sa činjenicama. Što se pre suočimo sa činjenicama pre ćemo znati kako da kontrolišemo zarazu, a to nije moguće ako ne znate ko je pozitivan i ko treba da bude u izolaciji. Ovo što mi radimo je jedini put“, istakao je Nebojša Zelenović.

On je pozvao direktora Opšte bolnice da javno saopšti podatke koji su u interesu javnosti i rekao da još uvek nema instrukcije gde se tačno leče pacijenti koji nisu zaraženi korona virusom kada je Bolnica postala Kovid centar.

„Apelujem na sve da se ponašaju odgovorno, da kažu koliko ima bolesnih. U čemu je problem da se govori istina“, upitao je Zelenović.

Preuzeto: Grad Šabac