Nije zlato sve što „sija“

Možemo  videti da i kada neko ima dobro zdravlje, porodicu, prijatelje, partnera, decu, posao, to nije dovoljno da osoba ne razvije anksioznost, depresiju i ostale mentalne poremećaje. Naše mentalno (a time i fizičko) zdravlje ne zavisi od onoga što imamo nego od toga na koji način to što imamo percipiramo (doživljavamo, sagledavamo). Ako nemamo razvijene sposobnosti pravilnog percipiranja stvarnosti, neće nam pomoći ni željeni fizički izgled, ni zdrava i uspešna deca, odličan profesionalni status i zadovoljavajuća količina novca, revnosni prijatelji i partner koji nas podržava.

Neće nam pomoći ništa od ovoga da balansiramo svoje emocije ma koliko je sve oko nas u najboljem redu. Neće nas usrećiti i zadovoljiti (osim možda na kratko).

Situacija sa virusom koja nas je zadesila predviđa velike promene s kojima se suočavamo (sa stabilnijom ili krhkom psihološkom građom). Spoljašnji izazovi će (u narednih nekoliko meseci se očekuju krajnje psihološke posledice tekuće situacije) naročito u ovom periodu uticati na stabilnost našeg mentalnog zdravlja. Kad se naruši mentalno, naurašava se i fizičko zdravlje jer su oba u međuzavisnom odnosu.

Ne čekajte da se razviju simptomi sa kojima ne možete da se nosite.Naučite da upravljate svojim emocijama u okolnostima u kojima se jave. Naučite da prihvatate i volite sebe.

(Autorka je dipl. sociolog i OLI psihoterapeut u edukaciji)

Zakažite svoju seansu 062 301 203

Holistički centar OM Šabac

G. Jevremova 45E (kod obuće Metro)