Prva „Dečja kuća“ na svetu, otvorena u Šapcu

Pokret „Tri plus“ u Šapcu je realizovao još jedan projekat koji za cilj ima da olakša život porodicama sa troje i više dece. Prva „Dečja kuća“ počela je sa radom baš u Šapcu. Roditelji će moći, besplatno, da ostave svoju decu na dva sata, pod stručnima nadzorom vaspitačica, radnim danima u periodu od 7:00 do 15:00 časova.

Uslovi su da je porodica imalac „Ponosne tri plus kartice“ i da dan ranije najave u koje vreme i koliko dece će ostaviti na čuvanje. Igraonica je namenjena deci do 10 godina, a roditelji ih mogu ostaviti na čuvanje dok obavljaju neke poslove ili samo da bi se deca družila i igrala.

„Dečja kuća“ postala je igraonica „Kockica“ koja se sada nalazi na novoj lokacij, na uglu ulica Vuka Karadžića i Braće Nedića.

Božidar Katić, član Gradskog veća Grada Šapca

„Grad Šabac jedan je od prvih gradova koji su se uključili u priču sa Pokretom „Tri plus“ u želji da pomognemo porodicama sa troje i više dece. Ponosan sam što se prva „Dečja kuća“ otvara baš u Šapcu. To pokazuje stav ovog grada, koji bi, verujem, trebao da bude i stav cele Srbije, a to je da bez porodice i dece mi nemamo budućnost. Izuzetno sam ponosan na sve što smo uradili u prethodnom periodu i na sistem „Tri plus“ koji smo napravili i koji je najkompletniji u Šapcu. Ima da nas ima“, rekao je Božidar Katić, član Gradskog veća, na otvaranju igraonice.

Zbog ograničenih kapaciteta igraonice, roditelji samo dan ranije treba da najave čuvanje dece, putem broja telefona 680-444.

„Dok završavaju neodložne poslove, roditelji bezbrižno mogu da ostave dete na čuvanje uz nadzor stručnog lica. Objekat je rađen po svim standardima, po HASAP-u, namenski je pravljen za igraonicu. Vlasnici kartica imaju popuste i na proslave rođendana u ovoj igraonici. Uskoro će, iznad igraonice, biti otvorena i teretana za roditelje, gde će oni moći da vežbaju dok se dete igra. Vaspitačice će formirati grupe do 15 dece i iz tog razloga je potrebno zakazati. Kao Grad smo ponosni na ovaj projekat i na igraonicu koja ispunjava sve potrebe dece kada su igra, zabava i bezbednost u pitanju“, navela je Slavica Koprić, koordinator projekta.

Grad Šabac je već treću godinu član Pokreta „Tri plus“, gotovo od njegovog osnivanja. Ove godine svečana dodela „Tri plus kartica“, sa programom za najmlađe, nije organizovana zbog epidemije, ali su one poslate na kućne adrese porodicama.

Slavica Koprić, koordinator projekta

Veći deo sredstva za finansiranje „Dečje kuće“ obezbedio je Kabinet ministra bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, a ostatak Grad Šabac. Ukupna vrednost projekta je oko 496.000 dinara.    

„Dečja kuća“ u Šapcu je prva kuća u svetu ovakve namene. Srbija polako postaje kuća lepih vesti, a svaku kuću sloga gradi. Ovaj projekat je predlog Pokreta „Tri plus“ Gradu Šapcu, koji je Grad predložio Vladi Republike Srbije i došlo je do zajedničke saradnje. To je primer kako svi treba da se složimo, a ako se složimo i umnožićemo se, što i jeste ideja Pokreta „Tri plus“. Mi smo generacija koja ima obavezu da sačuva Srbiju koja nestaje. Svake godine je 38.000 manje dece. Cilj nam je da ohrabrimo i druge porodice da nam se pridruže i imaju troje i više dece“, rekao je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta „Tri plus“.