Pustimo pčelare na pčelinjake da bismo imali hranu!

Čak 2.818 pčelara (34,6%) članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije starijih od 65/70 godina koji gaje 164.930 pčelinjih zajednica, sprečeno je da posećuje svoje pčelinjake. Naredbom koju je donela Vlada Republike Srbije, a kojom je zabranjeno kretanje van stanova i izvan domaćinstva licima sa navršenih 65 i više godina života (u naselјenim mestima preko 5000 stanovnika) i licima sa navršenih 70 i više godina života (u naselјenim mestima do 5000 stanovnika), čime će nastati nesaglediva šteta za pčele u Srbiji.

Savez pčelarskih organizacija Srbije i NALED traže da se pčelarima koji imaju preko 65 odnosno 70 godina od strane Vlade uvaži izuzetak od zabrane kretanja radi posete pčelinjacima. Ova praksa već postoji u Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i drugim državama u okruženju koje su na jednak način pogođene epidemijom covid 19.

Neodlazak ovolikog broja pčelara na pčelinjake doneće katastrofalne štete, ne samo što pčelama preti glad usled hladnog vremena i nedostatka pčelinje paše a pčelari ih ne mogu prihraniti, već je ugrožena i proizvodnja hrane u Srbiji.  Nemogućnost održavanja i selidbe pčela ugroziće proizvodnju hrane jer će oprašivanje biti ugroženo, te je za očekivati smanjenje prinosa i manjak hrane za najmanje 25% u 2020. godini.  Što se tiče pčelara, ovi pčelari će u potpunosti izgubiti prihode u ovoj godini jer je upravo april glavni mesec kada treba pomagati razvoj pčela, a mnogima od njih pčelarstvo je jedan od egzistencijalnih ili dopunskih izvora prihoda za život.

Zbog svega toga pokrenuta je peticija, kako bi se što veći broj ljudi uključio u zaštitu pčela i pčelara, kako bi se obezbedilo dovoljno hrane za sve u ovoj godini, kako poljoprivrednih proizvoda boljim oprašivanjem, tako i pčelinjih proizvoda, navodi se u novoj online peticiji.