U Šapcu novih 86 slučajeva kovid-19, privremena bolnica uskoro počinje sa radom

U Domu zdravlja tokom jučerašnjeg dana pregledan je 261 pacijent, 150 ih je testirano, od toga je 78 prvih pregleda a ostali su oni koji se javljaju na kontrolni pregled ili retestiranje. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje testirana su 163 lica, 86 je pozitivno. U Opštoj bolnici u Šapcu na bolničkom lečenju se nalazi 281 pacijent, a 11 lica je na respiratorima, jedan smrtni slučaj za koji je potvrđeno da nije u pitanju kovid 19.

Ovo su podaci koje je Nebojša Zelenović, gradonačelnik i šef Štaba za vanredene situacije, objavio na konferenciji za medije. Zelenović je naglasio i da se u Šapcu na najbolji način bore protiv epidemije, u skladu sa važećim propisima, prema najboljim iskustvima i procedurama koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.  

O pripremama za početak rada privremene bolnice u sali Ekonomske školske u Šapcu, govorio je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.  

„Danas su u obilasku privremene bolnice predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja i predstavnici grada Šapca. Sastanci još uvek traju, na kojima se razgovara i definišu uslova za funkcionisanje privremene kovid bolnice. Tu su i predstavnici Doma zdravlja i Opšte bolnice, kao i grada Šapca. Prema do sada utvrđenim zadacima, Grad treba da organizuje dezinfekciju objekta, pribavi određenu informatičku opremu, da definiše puteve hrane koja će se dopremati. Sve će to biti predočeno gradskom Štabu i nadam se da će Štab izglasati ove odluke tako da ćemo već sutra moći da pristupimo rešavanju svih ovih zadataka“, rekao je Vasić.

On je dodao i da je predviđeno da se u privremenoj bolnici leče pacijenti sa blažom kliničkom slikom, u završnoj fazi lečenja, pacijenti koje otpuste iz šabačke opšte bolnice i to ne vezano za kovid status. Ali, još uvek Ministarstvo zdravlja nije odredilo ko će upravljati ovom bolnicom.

Prema izveštaju Policijske uprave u toku jučerašnjeg dana su kontrolisane 1744 osobe koje su evidentirane kao kontakti, policija je uputila i 22 poziva na kućne adrese i nije bilo kršenje mera, tako da nije bilo potrebe za pokretanjem bilo kakvih postupaka protiv tih lica.