Ekspertski tim u Šapcu u borbi protiv koronavirusa

Nebojša Zelenović, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Šapca, angažovao je eminentne medicinske stručnjake kao konsultante u borbi protiv koronavirusa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. U timu za zdravstvo ubuduće će biti i čuveni naš epidemiolog i nekadašnji profesor Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović, prof. dr Oliver Stojković, humani genetičar, kao i šabački epidemiolog u penziji dr Dragutin Marković.

„Mi već duže vreme nudimo pomoć Zavodu za javno zdravlje da se poboljša rad na utvrđivanju i evidentiranju kontakata obolelih. Imamo 1.350 lica koja su pozitivna na koronavirus u našem gradu, i beleži se povećanje broja pozitivnih, ali broj kontakata ne prati taj rast. Oko 2000 kontakata je i taj broj stoji već neko vreme, tako da, prema analizi koju smo mi radili, prosečno je jedan i po kontakt na obolelu osobu. Meni to nije jasno, tražio sam pojašnjenje na osnovu kojih procedura oni utvrđuju kontakte i da objasne, kako je moguće da veliki broj lica koja su pozitivna na koronu, nemaju nijedan kontakt, ili imaju samo jedan. Pošto ja nisam stručan za to i ne dobijam informacije na način na koji bi to trebalo, a da bismo mogli da donosimo dalje odluke, ja sam danas u dogovoru sa eminentnim stručnjacima  na nivou Republike Srbije i uz njihovu saglasnost, angažovao kao konsultanta prof. dr Zorana Radovanovića, našeg čuvenog epidemiologa. On je bio redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, sada je u penziji, i verujem da je bio profesor svakom od današnjih postojećih epidemiologa u Srbiji“, obrazložio je Zelenović.

Kako je istakao gradonačelnik, angažovan je i dr Olivera Stojkovića, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, humani genetičar koji predaje i na Sudskoj medicini, kao i na Fakultetu za fizičku hemiju. U konsultacijama sa profesorom Radovanovićem, kaže Zelenović, odlučeno je da se angažuje i epidemiolog iz Šapca, i to dr Dragutin Marković koji je u penziji.

„Dr Marković je pristao da bude deo tima, tako da ćemo imati jedan ekspertski tim, jer moj zadatak je da nalazim najbolje ljude u zemlji i najbolje ljude u gradu da bismo mogli da se izborimo sa epidemijom. Ovo nije samo pitanje javnog zdravlja već i ekonomije. Sutra ću imati sastanak zdravstvenog tima na kojem će biti, nadam se i predstavnici Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice i ja ih pozivam da se priključe“, poručio je Zelenović.

Pitanje broja testova, da li ih ima dovoljno, kako i na koji način omogućiti da se svi koji imaju simptome koronavirusa i testiraju.

„Dr Stojković je angažovan i zbog toga što ovde postoje teme koje se tiču laboratorije, testiranja i uzorkovanja, na koje ja nemam dovoljno dobre odgovore. Zašto imamo samo 150 testova, zašto ne 260 koliko se ljudi i javi. Kako i na koji način može da se uđe u nešto što se do sada nije radilo a moglo bi da pomogne i ubrza stvari a to je da odvojimo bolesne i njihove kontakte od zdravih kako bi firme mogle da rade, kako bi redovan život mogao da se odvija. Ali to mora da se uredi u svakom gradu u Srbiji. Tražiću za ovo  podršku i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, Stalne konferencije gradova i opština.  Moja je obaveza da otvorimo ovo kao nacionalnu temu i da krenemo da se sistemski borimo protiv zaraze po svim standardima Svetske zdravstvene organizacije“, zaključio je Zelenović.