Važno saopštenje za birače u Šapcu

Gradska izborna komisija objavljuje važne informacije u vezi predstojećih izbora zakazanih za nedelju, 21. juna 2020. godine koji će započeti u 7.00 časova ujutru i trajati do 20.00 časova uveče.

Svako ko je upisan u birački spisak na teritoriji grada Šapca, moći će da glasa bez obzira da li je dobio poziv za glasanje ili ne. Jedini uslov za glasanje je da sa sobom ponesete važeću ličnu kartu ili važeći pasoš. Veliki broj građana nam se javio sa pitanjem da li mogu da glasaju iako nisu dobili pozivni listić. Naravno da može da glasa svako ko je upisan u Birački spisak i ko sa sobom ponese važeću ličnu kartu ili važeći pasoš.

Na biračkom mestu je potpuno zabranjena upotreba mobilnih telefona, foto aparata, kamera i drugih uređaja za komunikaciju i snimanje. Svako kršenje zabrane korišćenja mobilnih telefona, fotografisanje i snimanje na biračkom mestu je narušavanje reda na biračkom mestu, što je krivično delo za koje je predviđena kazna do 1.000.000 dinara ili kazna zatvora do dve godine. Svako ko eventualno krši ovu zabranu biće prijavljen policiji i nadležnom tužilaštvu.

Obaveštavamo sve birače da je i iznošenje glasačkih listića i glasačkog materijala krivično delo za koje je zaprećena novčana kazna do 1.000.000 dinara ili kazna zatvora do godinu dana. Svako ko eventualno bude iznosio glasački listić sa biračkog mesta ili birački materijal biće istog trenutka prijavljen policiji i nadležnom tužilaštvu.

Predstavnici medija, po odobrenju Komisije, mogu doći na biračko mesto, da bi pripremili izveštaj o toku glasanja.

Organizacija izbora u nedelju je posebno izazovna zbog proglašene pandemije Kovid 19 virusa. Na svakom biračkom mestu, svi članovi biračkih odbora i svi birači dobiće zaštitnu masku. Nošenje zaštitnih maski na biračkom mestu je obavezno. Tako štitimo zdravlje svih koji u nedelju budu izašli na izbore i iskoristili svoje pravo da bezbedno glasaju.