Vlada Srbije: Zaključak o informisanju o Kovidu-19

Izvor: Tanjug

Foto: Sajt Vlade Republike Srbije

Vlada Srbije odredila je Zaključkom, koji je usvojila 28. marta, da se obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje od Kovida-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu smatrati tačnim i proverenim. Upozorila je da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

U Zaključku koji je Službeni glasnik objavio navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

Vlada Srbije navodi da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama u vezi sa Kovidom-19.

Za obaveštavanje javnosti, zaključuje Vlada Srbije, zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije, pa sva obaveštenja daje ona ili lica koje ovlasti Krizni štab.

Gradonačelnici i predsednici opština, odnosno štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, zadužuju se da sve informacije u vezi sa stanjem i posledicama zarazne bolesti usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, konstatuje se u zaključku.