Zašto je važno imati plan (u doba korone)

Jasnoća, smirenost uma i doslednost su veoma važni za mentalnu stabilnost u bilo koje vreme a naročito sada. Dnevni raspored i obavljanje redovnih aktivnosti (koliko god je moguće) je neizostavno za održavanje emocionalno-psihičke ravnoteže.                                          

Zato je vrlo važno dan započeti i završiti uvek u isto vreme uobičajenom rutinom. Zatim, garderobu prilagoditi poslovnim aktivnostima (ako radimo od kuće) izbegavajući da posao obavljamo u pidžami zapuštajući svoj fizički izgled. Iako ne moramo otići do kancelarije, mesto sa koga radimo je veoma važno za bistrinu uma i koncentraciju pa je dobro da imamo svoj poslovni kutak za radnim stolom (ili trpezarijskim). Čak i ako ne radimo možemo ovo vreme iskoristiti za poslovno usavršavanje uz pomoć mnogobrojnih online kurseva. Svakako je bitno da izbegavamo obavljanje dnevnih aktivnosti u krevetu osim onih koje nas opuštaju. Krevet ostavimo samo za odmor i spavanje. Uprkos socijalnoj distanci, emocionalna povezanost sa drugima je od izuzetnog značaja i za decu i za odrasle pa je ne bi trebalo izostaviti. U doba novih tehnologija, možemo koristiti različite društvene mreže da se povežemo sa drugima i tako razmenjivati dnevne sadržaje. Obavljanje svakodnevnih kućnih poslova je sada drugačije uz povećanu pažnju kada je održavanje higijene u pitanju. U tom smislu, trudićemo se da zadržimo razumnu meru kako ne bismo izazvali povećanu anksioznost i paniku. Važno je i da održimo uobičajeno vreme dnevnih obroka i da ne zamenimo dan za noć kad je konzumiranje hrane u pitanju. Telesne vežbe, vežbe disanja i relaksacije  bi bilo poželjno da zauzimaju centralno mesto u našem životu i ako ih nismo praktikovali do sada idealno vreme je da počnemo. U kupovinu namirnica i ostalih potrepština je poželjno krenuti sa pripremljenim spiskom kako ne bismo gubili vreme i ponovo se vraćali ako nešto zaboravimo. Osim što štedimo na vremenu time i smanjujemo socijalne kontakte koji mogu biti potencijalno opasni. Vreme slobodnih aktivnosti takođe treba planirati, osmišljavati, razvijati kreativnost, upošljavati i um i telo kako bismo zadržali vedar duh i optimizam. Sada imamo više vremena za porodične odnose pa ih možemo na ovaj način osnažiti i učvrstiti.  

Zašto je struktura dana veoma važna? Strukturisanim aktivnostima kojima dan započinje i završava poručujemo svom mozgu da je sve u redu i da se unutrašnja stabilnost nije bitno narušila. Time zadržavamo osećaj lične moći  jer možemo bitno uticati na stvari koje od nas zavise i tako očuvati svoje mentalno zdravlje. Iako smo svesni da određene aktivnosti ne možemo obavljati na isti način, možemo se prilagoditi novonastaloj situaciji i izvući iz nje najbolje. Sigurno nećemo uspeti u svakom danu da uradimo sve što smo isplanirali i određenim redosledom ali je važno da tome težimo i budemo zadovoljni ako smo većinu obavili. Tako ćemo zadržati unutrašnji mir i stabilnost koja nam je u ovim trenucima najviše potrebna.

Želim vam što više radosti i smirenosti uz neophodan ali razuman oprez i toleranciju.

Svi penzioneri me mogu kontaktirati svakog radnog dana 17-19h i zatražiti besplatnu socijalno-psihološku pomoć ako osete bespomoćnost, usamljenost, pojačan strah i paniku. Kontakt mogu ostvariti putem telefona ili društvenih mreža Skajpa, Vibera ili Mesindžera. Maja Dokić dipl.sociolog i OLI psihoterapeut u edukaciji 062 301 203