U Ekonomskoj školi počela da radi privremena kovid bolnica

U sali Ekonomske škole u Šapcu otvorena je privremena bolnica za kovid pozitivne pacijente sa blažom kliničkom slikom. Kako je rekao potpukovnik dr Žarko Mićović, doktor medicinskih nauka iz Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane i koordinator privremene bolnice u Šapcu, sve je spremno za prijem prvih pacijenata.

„Ovo je treća bolnica koju osposobljavamo, i mogu reći da su ovde najbolji uslovi koje će pacijenti imati. Trudimo se da obezbedimo najviše zdravstvene standarde koje možemo da pružimo po standardima našeg zdravstvenog sistema i sistema Svetske zdravstvene organizacije“, istakao je dr Mićović i dodao „da će pacijenti tražiti vezu da budu smešteni u ovom objektu“.

Planirano je da u privremenoj bolnici budu hospitalizovani bolesnici sa blažom kliničkom slikom, ili oni koji nastavljaju lečenje nakon otpusta iz šabačke bolnice ili pacijenti koji se jave na pregled, pa lekari procene da se njihovo lečenje nastavi u ovom objektu. Kapacitet je 120 kreveta.

Dr Jasmina Stanković, dr Žarko Mićović i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca

Šabački dom zdravlja će obezbediti neophodno medicinsko osoblje za rad privremene kovid bolnice. Još uvek nema informacija iz Opšte bolnice u Šapcu koliko se u prvom talasu očekuje pacijenata, kaže dr Mićović.

„Tokom jučerašnjeg dana dobili smo najavu za desetak pacijenata koji bi trebalo da dođu u tom prvom talasu da li danas ili sutra“, rekao je Mićović.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca kaže da je grad spremno i brzo reagovao i pripremio sve da u najkraćem roku osposobi privremenu kovid bolnicu.

 „ Zahvaljujem se na saradnji dr Mićoviću, uspostavljena je dobra koordinacija između Zavoda za javno zdravlje, Opšte bolnice, Doma zdravlja i svih drugih kako bi ovaj objekat mogao da se pusti u rad. Ovde će pacijenti imati dobru ishranu, dobar smeštaj, a pre svega dobru zdravstvenu zaštitu“, istakao je Zelenović.

On je napomenuo i da su dobri podaci koji stižu i iz Opšte bolnice gde je tokom današnjeg dana bilo više otpusta nego prijema u odnosu na jučerašnji dan.

Pripremaju se prostorije i za medicinsko osoblje

„Mi smo u ovom trenutku obezbedili šest lekara, 12 medicinskih sestara i šest higijeničarki. Svi zaposleni su spremni da pomognu svim našim pacijentima koji budu otpušteni iz kovid-19 bolnice u Šapcu, koji se nalaze u fazi oporavka a nisu spremni za odlazak kući u izolaciju i kojima je potreban dalji zdravstveni nadzor“, kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja u Šapcu.

Prema najnovijim podacima prvih pregleda bilo je 88, 53 reterstiranih, od toga je 40 novih pozitivno i devet retestiranih.

Nepoštovanje mera samoizolacije je krivično delo

Prema izveštajima koje gradski Šatab za vanredne situacije dobija svakodnevno od Policijske uprave u Šapcu, sva lica kojima su uručena rešenja o samoizolaciji zatečena su kod kuće, kao i oni koje je policija pozvala telefonom na kućni broj. Međutim, prema nezvaničnim informacijama postoje i oni koji se mimo zabrane ipak kreću u većem ili manjem društvu.

„Kao Grad smo omogućili da se ispoštuje procedura i da se odvoje oni koji su pozitivni na koronavirus od zdravih. Da li neko krši mere? Molim građane da to prijave Štabu i Policijskoj upravi, jer je to krivično delo. U tom slučaju se postavlja pitanje šta mi svi ovde radimo, šta rade lekari u bolnici koji ne izlaze iz skafandera, šta rade ovi ljudi koji će ući danas u crvenu zonu privremene bolnice i ostati sledećih ko zna koliko dana“, poručio je Zelenović.

Testirati kontakte iako nemaju simptome

U kompaniji Jazaki potvrđen je virus kod 78 zaposlenih, svi kontakti su evidentirani i sprovodi se nadzor nad njima, kaže gradonačelnik Zelenović.

„Pored Jazakija, pozitivnih radnika ima i u Đubrivima, Hemofarmu, javnim preduzećima, ideja je da bolesni ostanu kod kuće i da se izoluju. Zbog toga smo predložili ovu novu proceduru i čekamo saglasnost Svetske zdravstvene organizacije oko antigenskog testiranja zdravih ljudi, onih koji su kontakti ali nemaju simptome. Mi ovo ne radimo samo radi opstanka ekonomske zajednice, već celokupne zajednice“, rekao je Zelenović.