Porodilište ponovo radi

Nakon pritiska javnosti da obrazlože kako funkcioniše odeljenje porodilašta nakon potvrđenog koronavirusa kod dve babice, Opšta bolnica u Šapcu je izdala saopštenje u kom se navodi:

„U našoj ustanovi u Službi ginekologije i akušerstva imamo dvoje zaraženih zdravstvenih radnika  infekcijom COVID-19 koji se već nalaze na lečenju. Preduzete su sve aktiktivnosti u skladu sa protokolima i preporukama za ovakve situacije. Obavljen je nadzor odgovornih institucija i sve naložene epidemiloško-higijenske mere su izvršene. Služba ginekologije i akušerstva je potpuno spremna i od  danas u poslepodnevnim satima radi punim kapacitetom. OB Šabac u potpunosti funkcioniše u skladu sa uslovima aktuelene epidemije, stoga građani Šapca ne moraju da brinu“, navodi se u saopštenju šabačke bolnice.

Reagovao je saopštenjem i Zavod za javno zdravlje Šabac

„Nakon prvog potvrđenog pozitivnog zdravstvenog radnika na COVID-19 u Službi ginekologije sa akušerstvom Opšte bolnice u Šapcu, u toku jučerašnjeg dana zbrinjivani su samo hitni porođaji. U roku od 24h testirano je 68 zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim radnikom. Potvrdjen je još jedan pozitivan rezultat kod jedne akušerske sestre. Oba zdravstvena radnika će biti upućena u bolnicu za lakše obolele u Beogradu. Naša ustanova je pored uzorkovanja sprovela i dezinfekciju prostora i dala predlog protivepidemijskih mera koje su sprovedene. Porodilište je bezbedno za sve porodilje“, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac.