Šapcu treba Univerzitet „Jevrem Obrenović“


Koalicija Metla 2020 – Za opstanak – Jače od bojkota prethodnih dana prestavila je sugrađanima kandidate za odbornike. Ovo je jedna od četiri liste u Šapcu koja ima punu listu kandidata za odbornike, odnosno svih 69, a na biračkom listiću će biti pod brojem 9.

Sa žiteljima Baira najviše se pričalo o obrazovanju. Izneta je ideja da Šabac treba da postane univerzitetski grad, a da sedište univerziteta, koji bi poneo ime po Jevremu Obrenoviću, bude u Domu vojske.

„Ukoliko želimo da Šabac ima budućnost moramo ga učiniti univerzitetskim centrom. Objekat Doma vojske smatramo idealnim mestom za sedište Univerziteta „Jevrem Obrenović“. Važno je znati da postoji bar jedan relevantan univerzitet koji bi otpočeo saradnju sa našim gradom, a sigurno da bi poželjni smerovi bili iz oblasti IT, fizičkog vaspitanja, muzičke kulture, kao i oni koje bi privreda grada navela kao njima strateški bitne. Na taj način ne samo da bismo zadržali najbolje mlade Šapčane u svom gradu, već bismo privukli i najbolje iz drugih delova države. Drugi korak je sistem subvencionisanja najboljih studenata uz njihovu obavezu da određeni broj godina rade u našoj Gradskoj upravi ili javnim preduzećima, na taj način dobili bismo najbolje na najvažnijim mestima i stavili tačku na partijsko zapošljavanje“, rekao je nosilac liste Srđan Mitrašinović.


Kada je reč o porodici, iz koalicije poručuju da su ponosni načinom na koji Šabac brine o ovom osnovnom stubu društva. Kandidati za odbornike, koji su i koordinatori Pokreta „Tri plus“ za Šabac ističu da njihova dela govore najbolje o njima. Treću godinu roditeljima troje i više dece podeljene su „Ponosne tri plus kartice“.

„„Ponosne kartice“ ove godine je dobilo više od 800 porodica. One im godišnje donesu uštedu i do 1.000 evra. Da bismo i za 100 godina postojali, moramo povećati broj porodica sa troje i više dece. To je moguće samo ako se svi udružimo u tom cilju. Šabac je među prvim gradovima u Srbiji prepoznao značaj toga. Svoj deci smo omogućili da treniraju sport koji žele, a roditeljima brojne popuste na robu i usluge. Šabac je nedavno, prvi u Srbiji, dobio i igraonicu u kojoj će deca iz „Tri plus“ porodica moći da provedu dva sata dnevno, besplatno, uz stručni nadzor“, navela je Slavica Koprić.

Iz koalicije građane Šapca savetuju da uporede njihovu politiku i rezultate sa onim što druge opcije nude i podsećaju da je na lokalu važno birati ljude, a ne stranke.


Šabac može biti bolji
Tokom razgovora sa građanima bilo je mnogo pitanja. Na Bairu se najviše njih odnosilo na rekonstrukciju Benske bare i problem parkinga.
„Živimo u diktaturi u kojoj nema demokratije i slobode. Mi u Šapcu imamo demokratiju i slobodu, ali nije sve savršeno. Neke stvari treba da se rade drugačije. Pred nama su dva zadatka. Prvi je da odbranimo svoju slobodu, a drugi da podignemo kvalitet svog života. Benska bara je morala da se rekonstruiše i to je dobra stvar, ali nije trebalo to raditi na ovakav način. Trebalo je raditi jednu po jednu ulicu, a ne sve odjednom, kako bi ljudi mogli normalno da žive i funkcionišu. Parking je generalni problem. Kada su pravljena stambena naselja niko nije mogao da pretpostavi da će jednog dana biti ovoliko automobila i da će trebati tako veliki broj parking mesta. Ipak, taj problem nije nerešiv“, rekao je Božidar Katić.

Izvor: Metla-Opstanak