Zelenović: Očekujem Zavod i Bolnicu na zajedničkim pres-konferencijama

„Od sinoć do danas potvrđen je Kovid 19 kod pet pacijenata, tako da je ukupan broj zaraženih na području Šapca 45. Za ovih 45 obolelih je formirana lista od 300 kontakata, svi oni se nalaze pod nadzorom, testiraju se prema rasporedu koji utvrđuje epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje“, rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca na konferenciji za novinare.

U šabačkoj ispostavi banke Poštanska štedionica jedan od zaposlenih je pozitivan na koronavirus, nakon čega je obustavljeno poslovanje i napravljena je lista kontakata obolelog. Svi zaposleni su u fazi testiranja i izolaciji.

Gradonačelnik je rekao da još uvek nije poznat nulti pacijent u Šapcu, ali da očekuje od nadležnih službi da dođu do tog podatka, kako bi se zaraza što pre zaustavila.

Kada su zdravstveni radnici u pitanju, prema njegovim informacijama, ukupno je zaraženo njih 10 – dve medicinske sestre iz porodilišta i osmoro sa infektivnog odeljenja.

„Zdravstveni radnici i članovi njihovih porodica koji su pozitivni, po odluci Kriznog štaba Vlade Republike Srbije smešteni su u Banji Koviljači. Među članovima jedne porodice je i dvoje maloletne dece. Ponudili smo da im organizujemo prevoz da budu zajedno sa roditeljima u izolaciji u Banji Koviljači, jer niko od njih nema tegobe. Čekamo odluku Zavoda za javno zdravlje po tom pitanju, ako bude odobreno, odmah ćemo decu prebaciti tamo“, kaže Zelenović.

Na pitanje novinara „Čivije“, da li su svi pacijenti kod kojih je potvrđen virus, prvo prošli kroz Kovid ambulantu, gradonačelnik je rekao da to nije slučaj.

„Jedan broj pacijenata se direktno javljao u bolnicu, jedan broj je radio testiranje preko epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, a tek u zadnjih nekoliko dana najveći broj njih prvo se javlja u ambulantu. Mada, pravila kažu da svi moraju da prođu kroz Kovid ambulantu gde se radi prva trijaža, onda se oni koji su lakši slučajevi vraćaju kući da čekaju rezultat, oni koji su teži idu u Opštu bolnicu, a onda ih, ako je potrebno, transportuju prema nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu“.

Zelenović kaže i da su u Opštoj bolnici definisane zone – zona zaraze i zona bez zaraze, kao i da je bolnica promenila način rada posle infekcije koja je zahvatila infektivno odeljenje, i da sad rade na drugačiji način, ne precizirajući kakav.

„Svi pravi i relevantni podaci, da bi mogle da se donose odluke, se u najvećem broju ovde sakupljaju, ali to ne znači da su svi podaci tu. Svi oni koji nose odgovornost za upravljanje institucijama prvenstveno zdravstvenim, treba da budu ovde i da otvoreno informišu javnost o svemu. Između mene i zdravstvenih institucija, pre svega mislim na Opštu bolnicu i Zavod za javno zdravlje, postoji ozbiljno neslaganje oko toga kako treba da se informiše javnost.

Oni misle da treba pisati saopštenja, a ja smatram da treba da odgovorimo na svako pitanje novinara“, reko je Zelenović i dodao da očekuje da se sutra na konferenciji za novinare obrate predstavnici svih zdravstvenih ustanova u gradu. 

U privremenoj bolnici Sajam u Beogradu nalazi se 17 Šapčana

 „Naš zahtev je da ta lica dođu u Šabac i budu smeštena u salu Ekonomske škole gde će imati pristojne uslove za boravak, gde ima tople vode, grejanje, internet, kvalitetna ishrana. Mi smo Ministartstvu zdravlja i premijerki Ani Brnabić prosledili dopis da je privremena bolnica u Šapcu spremna za prihvat lakših pacijenata, njihov odgovor do danas nije stigao“.

Nema obolelih među pristiglim iz inostranstva

Prema podacima kojima raspolaže gradonačelnik Zelenović, sve je manje onih koji su pod nadzorom a koji su došli iz inostranstva. Nijedan od 1.381 evidentiranih, koji su od početka pod nadzorom, nema simptome i niko od njih nije oboleo, tako da gradonačelnik zaključuje da oni nisu ti koji su doneli zarazu u grad. Danas se oko 500 građana koji su pristigli iz inostranstva nalazi pod zdravstvenim nadzorom u produženoj izolaciji od 28 dana.  

U gerontološkim domovima situacija stabilna

Milan Vasić, načelnik Gradske uprave kaže da je situacija u dva gerontološka doma na području grada stabilna i da nema obolelih.

„Još u martu Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se kompletno snabdevanje sredstvima za zaštitu i dezinfekciju obavlja po prioritetima. U prvu grupu priorita spadaju dom zdravlja, opšta bolnica, Zavod za javno zdravlje i gerontološki centar. Pre nego što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja bilo kakvo obaveštenje prosledilo lokalnoj samoupravi, mi smo već bili u kontaktu sa gerontološkim centrom i do sada im isporučili: maske od flisa 500 komada, pamučnih maski 200, naočara – 5,  nepromočivih kaljača 50 pari, koncentrovan natrijum hipolorit dovoljan za 50 hiljada litara sredstva za dezinfekciju kruga, rukavica 1.000 komada, vizira 5. Prema informacijama koje imam mi nemamo nijednog zaraženog u gerontološkim centrima, kako u državnom tako i ni u privatnom“, kaže Vasić.

On je napomenuo i da privredni subjekti u gradu poštuju propisane mere zaštite i da do sada nije bila nijedna prijava. Svakodnevno se dezinfukuju ulice natrijum hipohloritom što će se nastaviti i dalje.